Jak překonat strach

Náš strach je velmi často jen vykonstruovaná představa, která se nemusí nikdy vyplnit. Ať už se bojíte čehokoliv, je zde stále velká šance, že se vaše obavy nenaplní. Časem se totiž tvoření katastrofálních příběhů stává zvykem a my se stáváme oběťmi vlastních představ. Právě tento zvyk bát se z nás dělá oběti. Stávají se z nás stíny, které se toulají světem a nosí tmavé brýle s filtrem tmy a strachu. Přesně to je to, co vysává naší energii a radost ze života. Bohužel si často neuvědomujeme, jak snadné je tyto brýle sundat a probudit se ze zlých představ a snů. Samozřejmě, že je to těžké. Pokud sedíme po krk v bahně strachu (vzteku, deprese, úzkosti atd.), vyhlídky na lepší budoucnost jsou v tu chvíli pro nás nepředstavitelné. Máme pocit, že tam budeme sedět na věky.

Strach jako mistrovství každého z nás

Asi každý z nás v životě zažil období, kdy se nic nedařilo a strach byl první na řadě hned po probuzení. Ano, právě v obavách se cítíme velice jistí, toto prostředí důvěrně známe, a proto nás do něj mozek neustále rád uvrtává. Je to jakási cesta, kterou dobře známe a umíme po ní dokonale chodit. Ale řekněte sami, je vám tato cesta příjemná? Předpokládám, že byste ji raději vyměnili za nějakou příjemnější, co říkáte? Obavy si můžeme také představit jako určité pasti nebo zavřené dveře, kterými občas nejsme schopni projít.

Mám velice ráda motto od americké autorky Sally Hogshead:

„Jump and net will appear“ neboli „Skoč a síť se objeví“

Zkuste se nad tímto mottem trochu zamyslet. Pokud se vám to zdá inspirující, pak jsem moc ráda. Možná jste si vzpomněli na nějakou životní událost, kdy jste nakonec zariskovali, a i když jste měli strach, nakonec se před vámi síť opravdu rozprostřela. A tak to většinou v životě bývá. Bojíme se velmi často něčeho, ale de facto vždy, když se nakonec rozhodneme a obávanou situaci podstoupíme, dopadne to dobře, někdy i moc dobře.

Občas je lepší bez velkého přemýšlení prostě „skočit“ a nechat se chytit sítí – ucítíte velkou úlevu a uvidíte, že jste to zvládli a bezbolestně.

Čeho se nejvíce bojíme?

Bojíme se neúspěchu

Největší obavy bývají z nepřijetí nebo kritiky od ostatních lidí. Často nám nestačí náš vlastní úsudek, a proto se někteří rádi spoléhají na názory ostatních. Je potřeba převzít odpovědnost za své jednání a postavit se životu čelem. Budete se možná smát, ale ten kdo vám dokáže nejlépe poradit, jste vy sami.

Obáváme se stárnutí

Avšak největší problém, který nás trápí je vědomí, že ztrácíme naše mládí. Zde je zase potřeba si uvědomit, že život je krásný v každém věku, a že nic neztrácíme, pokud jsme v životě opravdu šťastný.

Bojíme se změny

Faktem ale je, že se nejvíce obáváme nejistoty, nejednoznačnosti a rozvratu. Cítíme, že nám chybí všechny možnosti při jakékoli změně, ale přitom podvědomě víme, že je možností stále mnoho.

Obáváme se ztráty

Ale nevnímáme, co už máme teď a můžeme mít v budoucnu.

Bojíme se smrti

Ale přitom jsme stále živý a kromě toho, nikdo neví, co smrt vlastně znamená, tak proč po tom pátrat?

Jediné, co strach obnáší, jsou nepříjemné pocity, které uměle zapříčiňují, že se bojíme (často zbytečně). Pociťujeme úzkost, napětí, negativní myšlení a nepříjemné tělesné projevy. Tyto pocity jsou natolik nepříjemné, že slepě odmítáme řešit příčinu strachu, jen abychom se už nemuseli cítit déle špatně.

Ale tím, že to děláme, prodlužujeme naše utrpení:

  • Vyhnutí se problémům neléčí strach
  • Pociťovat strach a pokračovat v tom neléčí strach
  • Dočasně vnímat příčinu problému neléčí strach
  • Užívat prášky nebo alkohol neléčí strach

Jak se zbavit strachu?

Jednoduše jej spláchněte vodou, odpaří se! Nemusíte čekat, až vás strach zase přemůže. Můžete jej rozpustit jako zmrzlinu na sluníčku! Udělejte odvážný krok dopředu a přestaňte ze sebe dělat oběť. Nejste malé děti a máte vždy možnost volby. Nevěřte svým vykonstruovaným představám. Nepřikrmujte své hororové představy, které jsou stejně smyšlené.

Podnikněte konkrétní kroky

Pokud má váš strach jistou platnost, pak přijměte nezbytná opatření ke zmírnění potenciálního problému. Udělejte vše, co reálně můžete udělat a pak nechte karty padnout kam mají. Vyplývající následky jsou jen zřídka tak zlé, jak očekáváte a často s sebou přináší i něco pozitivního.

Zbavte se potřeby schvalování

Potřeba souhlasu ostatních je někdy až neutuchající. Zkuste občas vyslyšet sami sebe. Sami sebe se můžete zeptat na váš názor. Budete překvapeni, že dostanete také odpověď. Jakmile to jednou zkusíte, váš strach se začne vytrácet. Pocítíte sílu vlastní osobnosti a sebevědomí.

Život je dobrodružství

Přestaňte brát život tak vážně. Místo zbytečných obav se dívejte na život jako na divoký a zábavný výlet. Nikdy nevíte, co potkáte za rohem – možná něco úžasného, možná něco obtížného, ale krajina se neustále mění a my se během naší cesty stále učíme a měníme. I když si to možná nemyslíte, nestojíte na místě, ale jdete stále dál. Představte si, že stojíte na kraji odrazového můstku hodně vysoko nad zemí. Otočte se, rozpažte ruce a volným pádem padejte dolů. Zní to bláznivě? No a co? Prostě to zkuste. Život nemusí být tak vážný a dramatický, jak si jej občas tvoříme. Berte jej s lehkostí a začnou se dít zázraky.

Toužíte po změně?

Pokud žijete celý život ve strachu a obavách, pak budete muset trávit nějaký ten čas změnou myšlení a návyků. Je důležité si uvědomit, že strach je pouze pocit krmený myšlenkami a názory. Použijte výše zmíněné strategie a nechte svůj strach rozplynout. Místo toho naplňujte svůj život všemi krásami, které vám nabízí. Váš život je jako velký klobouk, naplňte jej pouze tím, čím opravdu chcete.