Jak na zdravé sebevědomí

Nízké sebevědomí vás okrádá o radost ze života a pocit dostatečnosti a vlastní hodnoty.

Ztrátu sebevědomí čas od času pociťuje každý z nás, někdo se s tím vyrovnává rychleji a některým to trvá déle. Žít ale ve stálém stavu nízkého sebevědomí přináší do života mnoho negativních pocitů a udržuje vás ve stavu oběti. 

Můžeme se podívat na možné příčiny, které tento nepříjemný stav přináší. Nejčastěji to jsou různé formy strachu, které můžete pociťovat.

Strach, že:

  • vypadám hloupě
  • že budu odmítnut
  • že budu posuzován
  • že mě někdo zesměšní
  • že řeknu hloupost nebo že udělám chybu
  • že nejsem dost dobrý
  • že mi někdo ublíží

Jsme dobří v tom, když si připomínáme v čem dobří nejsme.

Strach přináší další potíže:

Strach podporuje lenivost a směřuje nás k tomu, abychom se vyhnuli nepříjemnostem a raději se spokojili s málem. Raději si vybrat snadnou cestu, která je sice pohodlnější, ale mnoho radosti a uspokojení už nepřináší. 

Strach podporuje prokrastinaci (odkládání). Říká nám, abychom věci raději odložili do doby než se budeme cítit lépe nebo komfortněji, dokud nezískáme kuráž.

Strach vyvolává demotivaci. Někdy se zdá snadnější nečinit něco, než čelit našim strachům. Strach nás může zastavit v našem směřování.

Strach vytváří překážky, dává nám svolení, abychom upustili od svých cílů nebo se jim vyhnuli tím, že postavíme “zeď”, kterou nelze překonat.

Nedostatek důvěry může být hluboký

Není pochyb o tom, že vnitřní kritik pracuje také v zákulisí, aby narušil naši důvěru. Je to náš vlastní vnitřní dialog, který nás podporuje v negativních myšlenkách o pojetí sebe sama.

Možná máte skutečné zážitky z minulosti, které vám dávají skutečný důvod se bát. Pokud vaše zraněné “vnitřní dítě” nikdy nenalezlo uzdravení, je možné, že vás to pronásleduje i do dospělosti a drží vás to v zajetí.

Vedle vašich osobních vnitřních hlasů zaznívají také hlasy rodičů, sourozenců, přátel, kteří na vás mohli křičet nebo vám psychicky ublížit natolik, že ještě dnes vnímáte pokles, lítost, hanbu a trapné momenty.

Dalším pozadí, které podkopává naši důvěru, jsou média a společnost. Vymývají nám mozek, abychom věřili polopravdám, věcem jako, když neuděláme to a to, když něco nevlastníme či nevypadáme tak či onak, jsme někým míň než ostatní. Chybné perspektivy vás zachytí v kolečku křečka, kdy jste k sobě sebekritičtí, dokud nebudete dostatečně moudří, abyste se mohli vymanit.

Otázky pro budování sebedůvěry

Tak jak se zbavíme těchto obav, blokád a chybných zpráv?

Jako náš vlastní advokát můžeme využít některé praktické nástroje, procvičovat je, potvrdit sebe, oslavovat úspěchy a praktikovat ještě víc. Nástroj pro budování sedůvěry je princip specificky zaměřený na řešení útoků na naši důvěru. Tyto otázky (jejich odpovědi) mohou být okamžitě implementovány jako prostředek k posílení důvěry. Tento seznam není v žádném případě vyčerpávající, ale je dobrým začátkem. Zkuste si pro sebe zodpověďět tyto důležité otázky:

  1. Když se ráno probudím, jak bych se nejvíce chtěl(a) cítit? (zkuste své pocity popsat podrobně)
  2. Čeho potřebuji ve svém životě více? (radosti, jógy, odpočinku, pozitivních lidí..)?
  3. Co potřebuji nechat být či jít a nezabývat se tím?
  4. Jaké přesvědčení mě udržují na místě nebo mi v životě překážejí?
  5. Co pro mě znamená úspěch?
  6. Co mi přináší upřímnou radost?
  7. Na co jsem hrdý(á), že se mi v životě povedlo?
  8. Za co jsem momentálně nejvíce vděčný(á)?
  9. Co ve mě způsobuje pocit, že opravdu žiji?
  10. Co na sobě nejvíce mám rád(a)?
  11. Co si potřebuji odpustit?
  12. Co bych dělal(a), kdybych se nebál(a), že selžu?
  13. Co bych po sobě chtěl(a) na tomto světě zanechat?
  14. Co potřebuji přestat dělat, abych žil(a) bohatší a šťastnější život?
  15. Jak sám sobě mohu prokázat více lásky?
  16. Co mě dělá silnější a jistější?
  17. Jakými lidmi se chci obklopovat?
  18. Co mohu přinést já lidem v mém blízkém okolí?
  19. Jak mohu zažívat více radosti a zábavy v každodenním životě? 
  20. Jak si představuji, že by mohl můj život vypadat v následujících třech letech?

Udělejte si rychlý test sebevědomí a zjistěte, jak na tom jste.

Abych pravdu řekla, 90% všech klientů, kteří za mnou přijdou, řeší sebevědomí jako jednu z hlavních příčin jejich problémů. Skvělá zpráva je, že náš mozek můžeme vycvičit tak, abychom naše sebehodnocení mohli přehodnotit a nastavit našemu myšlení zcela nový a radostěnšjí směr.