Mikrozměnami k úspěchu

S novým rokem také přichází opakované kolečko předsevzetí a neodolatelné touhy vytvořit ve svém životě nějakou zásadní změnu či dokonce více změn. “Tentokrát už to vyjde”, říkáte si. Abyste po měsíci snažení zjistili, že ručička váhy se zase tak dolů nepohnula nebo že ta meditace je zatraceně těžké cvičení a jdete si dát na nervy kousek čokolády.

Opravdu není potřeba obrátit svůj život naruby, abyste něco změnili. Většinou je zapotřebí začít s absolutně nepatrnou mikrozměnou, která vás nebude stát zase tolik úsilí a po nějakém čase uvidíte výsledky. Například, pokud se díváte večer na televizi a vaším snem je si zpevnit postavu, udělejte během reklamy ne 20, ale například pouze 3 sklapovačky. Cílem je si z těchto mikrozměn vytvořit návyk. Když váš mozek zjistí, že vám to zase takové nepohodlí nezpůsobuje, časem si řeknete, že těch sklapovaček uděláte rovnou 5 nebo třeba 10.

Je vaším cílem například klidnější mysl? Po každém probuzení si věnujte jednu jedinou minutu pro meditaci. Uvidíte, že to nebolí a mozek se zachvíli přestane bát “nepohodlí”. Opustit komfortní zónu a naše pohodlí nás bolí totiž nejvíc.

Zjistěte si pro sebe, kde byste potřebovali udělat největší pozitivní změnu a zkuste to tentokrát po malých krůčcích. Vytiskněte si na celý měsíc papír, kde si budete odškrtávat své mirkoúspěchy. To je velmi důležité, protože vidíte, jak se vám daří každý den, týden a potom i celý měsíc plnit svůj cíl. Už se vám pak nebude chtít vynechávat, protože byste si to i vizuálně narušili.

Pamatujte na to, že každá velká změna většinou vznikla díky těmto malým mikrozměnám, které možná zpočátku vypadaly velmi banálně, ale ve finálě měly na výsledku největší zásluhu.

Na závěr bych chtěla říci, abyste byli vděční, za každou malou změnu, kterou uděláte a která se vám povede, oceňte se za to a řekněte sami sobě, jak dobří jste. Podpořit sám sebe není jednoduché, ale je to velice důležité. Budování laskavosti a vztahu sama k sobě vás podpoří a budete se cítit skvěle a motivováni do dalších změn.