Za zónu (ne)pohodlí

Jak často se nacházíte v nepohodlí, které vás motivuje dělat určité kroky vpřed? I když se to mnohým nemusí zdát, žijeme v době, kdy se máme historicky nejlépe – myslím tím nás, kteří žijí v rozvinutých zemích, kde nevládne chudoba, je dostupná zdravotní péče a není vysoká kriminalita.

To nás samozřejmě dostává do stavu, kdy se už nemusíme tolik snažit jako dřív. Řekli bychom, vždyť je to skvělé. Zajímavé na tom je, že prodej antidepresiv a doplňků stravy podporující dobrou náladu, každý rok roste. Společnost se má sice dobře materiálně, ale duchovně strádá. Nemusíme se tolik snažit, protože vše je po ruce. 

Pravdou však je, že abychom si zachovali zdravý rozum a dobrou náladu, musíme na sobě pracovat více než kdy dříve. Nějvětší radost nám podle průzkumů dělá, když můžeme pomáhat někomu druhému nebo když překonáme sami sebe a zažijeme pocit, že jsme něco dokázali nebo zvládli. To se většinou neděje za podmínek, kdy zažíváme pohodlí, ale potřebujeme vyvinout určité úsilí. O to víc je pak odměna sladká.

Zkuste si každý den najít oblast, kde potřebujete vyvinout určité úsilí, abyste se v něčem zlepšili nebo překonali. Nemusí se jednat o nějaké obrovské zásadní kroky. Může se jednat opravdu o malé kroky jako je třeba: pít o jednu sklenici vody denně více, udělat si 5 kliků během reklamy nebo si uklidit jeden šuplík ve skříni, který už dlouho volá po vaší pozornosti.

Každý takový mini-úkol, který vyžaduje trochu vašeho úsilí se počítá a dělá ve výsledku to, že máme lepší pocit ze sebe sama. Zkuste si naplánovat na týden dopředu, co byste chtěli každý den zvládnout, ale víte, že vás to nebude odrazovat, protože to nebude zase až tolik náročné. Je potřeba postupovat pomalu, abyste svoji mysl nevyplašili. Každý takový povedený krok si zapiště určitou značkou třeba (já používám zelenou tečku) do kalendáře. Na konci měsíce budete překvapeni, jak velký pozitivní dopad to má na váš pocit z vás samotných. 

Abych tady jen nepsala a mohla jít i osobním příkladem – pro tento týden to byl pro mě rozhovor ve Snídani s Novou. V živém vstupu jsem ještě nebyla, takže jsem asi dva dny přesvědčovala svůj mozek, že to zvládneme. To jestli se nám to povedlo, můžete zhodnotit sami v záznamu zde. 🙂

Přeji vám více nepohodlných okamžiků pro lepší pocit ze sebe sama!