10 motivačních tipů pro každý den

  1. Na nic nečekejte

„Začnu, až děti vystudují.“ „Udělám to, až děti budou chodit do školy“. „Počkám, až bude ten správný čas.“ Pamatujte si, že čas a situace nebudou nikdy tak perfektní, jak očekáváte. Vždy bude důvod, proč něco neudělat. Můžete stále sedět, ale čas poběží dál. Odkládat své cíle do okamžiku, kdy bude vše na správném místě, můžete vlastně po zbytek svého života. Nečekejte na správný okamžik, pokud něco chcete, udělejte to to hned! Pokud máte možnost začít pracovat na svém cíli již dnes, nečekejte na zítřek.

2. Někdy je méně více

Vybavte si to pokaždé, pokud máte pocit, že karty hrají proti vám a že se vám nic nedaří. Většina úspěšných lidí se vypracovala prakticky od nuly. I nepříjemné a složité situace pro vás mohou znamenat dobrou lekci, která vás posune úplně jiným směrem a získáte tak zkušenosti, které byste jinde zcela jistě nezískaly. Pamatujte, že vše má svůj význam, a že od nuly můžete začít i vy. Zjistěte a napište si, co už máte a na čem již dnes můžete začít stavět. Pamatujte, že bohatství nejsou jen peníze a majetek. Součástí vašeho bohatství je také zdraví, přátelé, rodina, zkušenosti… a mnohem více!

3. Učte se od nejlepších

Vyhledejte si informace a čtěte životopisy „obyčejných“ lidí, kteří dosáhli neobyčejných výsledků. I tyto příběhy vás mohou rychle motivovat a inspirovat. S trochou hledání a chtění najdete příběhy vztahující se k výzvám, kterým čelíte i vy sami. Použijte je jako vzor pro svůj další rozvoj a tvorbu plánů pro váš úspěšný život.

4. Založte si motivační stanici

Asi každý z nás rád sleduje filmy, které nás motivují a podporují k dosahování vyšších výkonů. Vybavte si situaci, kdy jste zhlédli film a cítili jste, že to je přesně to, co chcete udělat. Vytvořte si sbírku těchto inspirativních filmů. Vždy, když potřebujete rychlou motivaci a máte dvě hodiny nazbyt, využijte je sledováním těchto filmů – budete mít perfektní řešení na dosah.

5. Motivujte ostatní

Pomáhejte druhým a oni budou pomáhat vám. I přátelé či rodina potřebují občas podporu a trochu motivace. Vytvořte si tuto pomoc jako osobní cíl k tomu, aby i druzí dosahovali úspěchu s vaší podporou. Motivování vašich přátel či rodiny vám pomůže naučit se něco více o motivaci z jiného úhlu pohledu. Vás posune zase jen dál.

6. Váš seznam úkolů

Vytvořte si seznam úkolů v neděli večer, který pokrývá nadcházející týden. I když máte pocit, že nemáte dostatek motivace pro jejich realizaci, napište si je! Tento seznam vás bude utvrzovat v tom, že za své cíle máte odpovědnost opravdu jen vy sami. Jak plyne čas, vždy přesuňte vaše nedokončené úkoly do horní části úkolů nadcházejícího dne. To vám zaručí, že každá položka na vašem seznamu bude dokončena, i když ji nestihnete ve vybraný den. Pokud zjistíte, že vaše položky na seznamu neustále stěhujete na zítřejší seznam, pravděpodobně budete muset snížit vaše pracovní vytížení.

7. Najděte svůj vzor

Nevíte přesně, jak by měla vypadat vaše ideální budoucnost? Najděte své životní vzory či lidi kolem vás, ke kterým máte obdiv a z nějakého důvodu k nim vzhlížíte. Zjistěte z jakého důvodu k nim tento obdiv a respekt chováte – budete mít výsledek toho, čeho chcete dosáhnout i vy sami.

8. Vyčistěte si prostor pro myšlení

Najděte si několik minut na vyčištění vašeho prostoru pro myšlení. Máte-li během dne přijít na spoustu užitečných myšlenek, je potřeba, aby místo kde přemýšlíte, bylo přehledné a nikoli chaotické. Vytvořte pro sebe organizovaný a přehledný prostor, kde se cítíte dobře. Zmatené prostředí vytváří zmatené myšlení. Mějte kolem sebe přehled a čisté prostředí, bude se vám pracovat o 100% lépe a hlavně soustředěněji.

9. Napište si své výmluvy

Vytvořte si písemný seznam důvodů, které běžně používáte pro to něco, co byste měli, nebo chcete dělat. Zvažte každou oblast vašeho života: svou práci, rodinu, peníze, zdraví, atd. Pokud nepracujete tak pilně, jak bystě měli, jaký je váš důvod? U každé položky na seznamu se zaměřte na řešení situace. Například, pokud jste na seznam napsali, že odkládáte svůj cíl, protože pracujete na plný úvazek. Můžete proti tomu napsat, že máte ještě pět až šest hodin pracovat na svých úkolech po práci. Pokud jste dost chytří na to, abyste si své výmluvy vytvořili, určitě budete také dost chytří na to, abyste se jich zbavili. Je to vaše volba!

10. Vše je hra

Všichni jsme svým způsobem ještě děti a máme rádi, když se pro nás práce stává zábavou. Pokud musíte dokončit nějakou jednoduchou práci v domácnosti či projekt, udělejte si z něj zábavnější hru. Tím se přeformuluje vaše situace z obávaných úkolů na soutěž. Musíte uklidit dům? Uvidíme, jestli to zvládnete do dvou hodin… za každý splněný úkol se nezapomeňte patřičně odměnit.