Vaše reakce odráží váš přístup k životu

Stojíte každý den v zácpě a každý den reagujete stejně? Vztekáte se za volantem, cítíte, jak vám stoupá adrenalin, protože v práci zase nebudete včas, nadáváte na všechny okolo a vaše nálada je v tu ránu na bodu mrazu. Víte, že to zítra nebude jiné, a přesto je vaše reakce stále stejná. A takových situací najdete ve svém životě pravděpodobně více.

Někdy stačí jeden hluboký nádech a všechno může být jinak. Začnete žít jinak, vnímat jinak a budou se měnit i vaše vztahy s lidmi. Najednou si uvědomíte, že je to dobrá praxe, protože se podobně budete v mnohem znepokojivějších situacích cítit ještě mnohokrát. My všichni budeme. Trénovat každý den už teď je vlastně žádoucí.

Co je vlastně důležité?

Je nevyhnutelné, že se v životě cítíme mimo kontrolu, znovu a znovu. Dobrou zprávou je, že můžeme podstatným způsobem ovlivnit, jak na okolnosti reagujeme. Tuto dovednost můžeme praktikovat každý den, pokud budeme ochotni prodýchávat se nepříjemnými pocity. Zklidníme se.

Pokaždé když zjistíte, že se snažíte ovládat (čas, okolnosti nebo výsledek vašeho úsilí), zhluboka se nadechněte. Pak si připomeňte: Je mnohem produktivnější vnímat tento okamžik než mu vzdorovat. Jeden prostý nádech vám dává potřebnou pauzu rozmyslet si, co řeknete nebo co uděláte.

Vaše reakce odráží váš přístup k životu, k lidem i k sobě samým. To, jak na věci reagujete, hodně poukazuje na to, kým vlastně jste. Někdy musíme v životě hodně zkusit, abychom změnili svůj přístup, ale mám za to, že nemusíme čekat, až nás něco zase vykolejí. Můžeme se pozorováním sebe sama změnit už teď, pokud je to pro nás žádoucí. Můžeme se ze svých reakcí učit o sobě každý den.

Osobně mě na tuto myšlenku přivedly mé děti. Někdy jsem svých reakcí vůči nim velmi litovala (a občas lituji i teď), ale učím se a děti učí mě, jak věci, které se zdají být mimo moji kontrolu, mohu najednou ovlivnit i tím, že vyjedu ze zajetých kolejí a zjistím, že je i jiná cesta – daleko laskavější a účinnější. Většinou to zjistím tak, že si uvědomím, co je vlastně důležité, a co není.

Je dobré vědět, že jediné, co můžeme mít pod kontrolou, jsme my sami. Ušetří nám to všem možná dost času a nervů. Ne vždy se nám to podaří, to je jasné, ale když budeme skutečně chtít, můžeme se zlepšovat každý den.

Zdroj: Nikola Šraibová, Psychologie.cz