Maraton honby za uznáním a potřeba zavděčit se

Lásku potřebujete nejvíce tehdy, když máte pocit, že si ji nejméně zasloužíte.

Všichni si přejeme lásku a uznání a občas jsme pro to ochotni udělat téměř cokoli. Občas se setkávám s tím, že nedostatek těchto citů způsobuje silnou potřebu dokázat, že za něco stojíme. V tomto případě ale vycházíme ze strachu a touze po potvrzení, nikoli z vlastního sebevědomí.

Když jste ve stavu vzteku, úzkosti nebo deprese, je velmi obtížné přijmout lásku a pochopení od ostatních. Speciálně lidé, kteří mají neustále pocit, že nedělají dost, mají velkou absenci lásky. Naučit se přijímat lásku, objetí a city vnímám jako klíčové. Pokud máte pocit, že se vám jí nedostává, začněte ji dávat vy. Ať už se jedná o objetí, vřelá slova, ocenění nebo o pomoc druhým. Lidé, kteří vnímají nedostatek lásky, mají většinou i problém s jejím projevováním vůči ostatním.

Zaměřte se na progres více než na snahu být perfektní. Dívejte se spíš na to, jak daleko jste došli, než na to, kolik toho ještě musíte zvládnout. Za co už nyní na sebe můžete být hrdí? V čem se můžete zdokonalit, abyste měli ze sebe dobrý pocit? Udělat si alespoň základní seznam svých malých vítězství a toho, co by byla výzva zvládnout, vás můžete nakopnout a motivovat, abyste konečně udělali něco jen čistě pro sebe.

Když se ptám klientů, co by si ohledně své sebedůvěry přáli, často odpovídají: „Chci být na sebe hrdý, že jsem toto dokázal.“ Pravdou je, že naše sebevědomí se zvyšuje právě tím, že máme pocit, že jsme něco zvládli nebo dokázali. Když jsme v něčem překonali sami sebe.

  • V čem se můžete překonat?
  • Co můžete sami pro sebe zvládnout, abyste si sami sebe více vážili?

Změnit přístup k sobě znamená především překonat svou pohodlnost setrvávat v něčem nevyhovujícím. Také se lidí ptám: „Co ještě potřebujete zažít, aby se konečně udála nějaká změna?“ Protože opakovat stále stejné (negativní) věci dokola a myslet si, že dojde k nějaké změně, je definice šílenství.

Maraton honby za uznáním a potřeba zavděčit se může skončit, když se pro to rozhodnete a když zjistíte, co sami pro sebe znamenáte.

——————————————————————————————-

Pokud byste si přáli dostávat každý týden dávku inspirace pro váš osobní růst, zaregistrujte se do mého newsletteru zde.